top of page

Party 'snacks'


Tja, verjaardagen en feestjes zijn nu eenmaal vaak een vreetfestijn. Het begint met taart, daarna volgen de kaas-en-worst hapjes en ondertussen hoef je ook geen honger te krijgen met alle borrelnootjes en chips op tafel. Hoewel ik er best een voorstander van ben om af en toe (dus niet elke week;)) een beetje ‘los te gaan’, kan ik mij voorstellen dat je je gasten ook wel eens wat anders voor wilt schotelen.

Daarom hieronder een aantal hapjes om je verjaardag gezellig én gezond te laten verlopen:

Courgette pizzaatjes

1 courgette (tenzij je veel gasten hebt) 1 rode paprika 1 rode ui blikje tomatenpuree olijfolie peper, zout & Italiaanse kruiden geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 C°. Snijd de courgette in plakjes van minimaal 1 cm. anders worden ze te slap. Doe de courgetteplakjes in een ovenschaal/bakplaat en besprenkel met olijfolie, peper, zout en italiaanse kruiden. Zet ze 6 – 8 minuten in de oven. Snijd ondertussen de paprika en de ui. Haal de courgette uit de oven. Beleg elk courgetteplakje met een laagje tomatensaus, paprika, ui en dek af met wat geraspte kaas. Zet ze nog 8 minuten in de oven. Check of de kaas gesmolten is, anders kunnen ze nog wat langer. Iets laten afkoelen voordat je ze aan je gasten serveert.

Komkommer met brie & zalm

1 komkommer (of meer als je veel gasten hebt) gerookte zalm brie dille

Preparatie is heel gemakkelijk: je snijd de komkommer, brie en zalm en stapelt alles op elkaar. Begin met een plakje komkommer, daarop een plakje brie, gevolgd door een plakje zalm en afgetopt met wat dille.

Guacamole dip

2-3 avocado’s 1 tomaat olijfolie peper, zout en paprikapoeder knoflookpoeder of 2 teentjes knoflook Om te dippen: komkommer, wortel & paprika

Schil de avocado’s, voeg wat olijfolie toe en prak fijn in een kommetje. Snijd de tomaat in hele kleine blokjes. Voeg wat olijfolie toe aan de avocado totdat deze romig en glad wordt . Voeg peper, zout, paprikapoeder en knoflookpoeder/knoflook toe naar smaak. Knoflookpoeder is vaak wel redelijk scherp dus wees hier wel voorzichtig mee;). Voeg de tomaat toe en roer goed door elkaar. Snijd de dipgroenten in ‘patatvorm’ zodat je gasten makkelijk kunnen dippen zonder vieze vingers te krijgen.

Niet zo’n fan van guacamole? Je kunt ook kiezen voor tzatziki of hummus.

Tomaat-mozzarella met zelfgemaakte pesto cherrytomaatjes buffelmozzarella 30 gram basilicum (verse blaadjes) 15 gram pijnboompitjes 40 gram parmezaanse kaas 3 volle eetlepels olijfolie 1/3 teentje knoflook 1 eetlepel citroensap of versgeperst citroensap snufje zout en peper keukenmachine cocktailprikkers

Halveer de cherrytomaatjes en snijd de mozzarella in kleine blokjes. Prik een half tomaatje op een cocktailprikker, gevolgd door een blokje mozzarella en weer een half tomaatje. Leg deze op een schaal. Voor de pesto: rooster de pijnboompitjes, was de basilicumblaadjes en snijd de knoflook fijn. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Doe de pesto in een klein kommetje en leg alle tomaat/mozzarella prikkertjes eromheen op een schaal.

Ongebrand en ongezouten noten Noten zijn een fantastische snack: ze zitten bomvol omega-3 vetten en eiwitten. Daarnaast geven ze je een vol gevoel en hebben geen hoge ‘door-eet-factor’. Kies voor een lekkere notenmix en zet deze op tafel. Het is wel heel belangrijk dat je kiest voor naturel, dus niet gezouten en gebrand. Deze kun je tegenwoordig in veel supermarkten vinden. Hoe je weet dat noten ongebrand en ongezouten zijn? Check de ingrediënten, dan kom je al een heel eind. Wanneer er een vorm van olie tussen staat, zijn ze vaak gebrand. Gezouten spreekt voor zich en dit staat ook vermeldt op de verpakking.

Spinazieflapjes

Speltbladerdeeg (natuurwinkel) Gewassen spinaziebladeren Geitenkaas Rode ui

Bereid dit recept voor, voordat je gasten komen. Fruit de rode ui in een wok. Voeg daarna in porties de spinaziebladeren toe. Spinazie slinkt enorm dus verkijk je niet op de hoeveelheid. Uiteraard is de hoeveelheid afhankelijk van het aantal gasten. Laat het bladerdeeg ontdooien. Je kunt één plakje bladerdeeg gebruiken per flapje of het plakje eerst halveren. Beleg één kant van het plakje bladerdeeg met het spinaziemengsel en geitenkaas. Vouw hem hierna dicht. Als je de flapjes wilt laten glanzen kun je ze nog bestrijken met wat ei of water. Verwarm de oven voor op 200 C°. Bak de spinazieflapjes in 15-20 minuten knapperig.bottom of page