top of page

Huidklachten… en nu?!

Huidklachten zijn er in vele vormen en maten; op het gezicht of het lichaam, acné, eczeem, droge huid en natuurlijk dat vervelende puistje nét voordat je een foto moet laten maken… Iedereen heeft er mee te maken en het kan erg vervelend zijn. Vooral als de huidklachten zich bevinden op plekken die goed zichtbaar zijn. Sommige huidklachten kunnen helemaal verdwijnen of verminderen. Fijn nieuws dus!

Vaak ontstaan huidklachten door een verkeerd voedingspatroon waardoor de hormoonbalans en darmflora uit verhouding raken en er allerlei klachten op kunnen treden. Je kunt bijvoorbeeld intolerant zijn voor een bepaalde voedingsstof wat zich dan uit in huidklachten zoals bijvoorbeeld acné. Een voedingsintolerantie wil zeggen dat je een lichamelijke reactie geeft op een bepaalde voedingsstof maar dat het immuunsysteem niet direct geactiveerd wordt. Bij een allergie is dit wel het geval.

De huid en darmen zijn bedekt met slijmvliezen, net als onder andere de longen en neus. Alle slijmvliezen staan met elkaar in verbinding. Dat houdt in dat problemen in de slijmvliezen in de darmen zich kunnen uiten via andere slijmvliezen. Mensen met astma en eczeem kunnen vaak niet goed tegen zuivelproducten (met name koemelk). Het zuivelproduct veroorzaakt een disbalans in de darmflora en dit uit zich via de longen (astma) en de huid (eczeem) en soms ook via de neus (hooikoorts bijvoorbeeld) of oren (aanhoudende oorontsteking).

Andere bekende oorzaken van het ontstaan van huidklachten door een verkeerd voedingspatroon zijn glutenintolerantie of -allergie, een verkeerde verhouding omega-3 vetzuren ten opzichte van omega-6 vetzuren waarbij omega-6 ruim in de meerderheid is, slecht functionerende darmflora door bijvoorbeeld de candida schimmel, overmatig gebruik van E-nummers en een verhoogde inname van geraffineerde suikers.

De gemeenschappelijke deler is dat alle oorzaken het darmslijmvlies aan kunnen tasten en ontstekingen veroorzaken in het lichaam en darmslijmvlies. Verkeerde voeding kan het darmslijmvlies aantasten en afbreken waardoor de darmwand meer doorlaatbaar wordt en er grotere voedingsstoffen in de bloedbaan komen. Het immuunsysteem geeft hierop een reactie en er kunnen ontstekingen ontstaan.

Om huidklachten te verminderen of ervan te genezen is het dus zaak om je voedingspatroon aan te passen. Het werkt het beste om (tijdelijk) vier producten uit je voedingspatroon te verwijderen: gluten, zuivel, alcohol en geraffineerde suikers (witte suiker, wit brood, witte pasta, snoepjes, koekjes, etc.). En een aantal producten toe te voegen: veel groenten, water en gezonde vetten (omega-3, omega-9 en verzadigde vetten). Onverzadigde vetten zitten bijvoorbeeld in avocado’s, vette vis, olijfolie, zaden en ongebrande en ongezouten noten. Verzadigde vetten zijn een goede bouwstof voor de aanmaak van cholesterol dus gebruik ook vetten als kokosolie en roomboter. Cholesterol dient als basis voor veel hormonen en is dus super belangrijk!

Het kan lastig zijn om deze producten van de een op de andere dag volledig uit je voedingspatroon te halen. Doe het daarom in stapjes. Eet je normaal 4 boterhammen per dag? Eet er dan elke week eentje minder en vervang deze voor een glutenvrij product zoals rijstwafels, havermout, glutenvrij brood of een lekkere salade. Dit kun je ook doen met groenten; neem elke week een schepje extra, eet wat vaker een salade of neem eens een groen sapje. Na een maand wil je waarschijnlijk niet meer terug! Zuivel kun je vervangen voor bijvoorbeeld soja-producten, producten op basis van kokos of plantaardige melk.

Als je niet levenslang afstand wilt doen van deze producten kun je ze na een paar maanden weer rustig proberen toe te voegen maar in mindere mate dan je voorheen deed. Ook kan het helpen om producten te vervangen. Zo krijgen veel mensen een opgeblazen buik van tarwebrood maar werkt een zuurdesem speltboterham wel prima. Of kun je intolerant zijn voor lactose (de suiker in koemelk) maar wel prima tegen geitenzuivel kunnen.

Als je het lastig vindt om jezelf te begeleiden bij dit proces dan kun je uiteraard bij mij een consult aanvragen of een Voedingsdeskundige of diëtiste bij jou in de regio. Let er op dat je kiest voor iemand die voldoende kennis van de darmen heeft. Als je medicijnen gebruikt of medische klachten hebt is het verstandig om eerst een huisarts te raadplegen voordat je grote veranderingen aanbrengt in je voedingspatroon.

Reinig de puistjes verder goed met water, zit er niet teveel aan en probeer ook je stresslevel te beperken. Als je ontstekingen in je lichaam hebt is je stress-hormoon cortisol daar al druk genoeg mee! En ten slotte; real beauty comes from inside!!

bottom of page