top of page

Hoe stress je dik maakt! Lees snel verder...

Relaxen, ontspannen en vooral niet stressen; zo gemakkelijk is het tegenwoordig nog niet. Zelfs nu er meer belangstelling is dan ooit voor yoga en mindfulness hebben we nog steeds allemaal te maken met stress. Vooral het 'alle ballen hoog houden’ kunnen vrouwen als een ware last ervaren.In deze vijfdelige reeks laat ik je zien dat ‘elk pondje gaat door het mondje’ echt niet altijd geldt! Vanuit mijn expertise als hormoonconsulent breng ik vijf belangrijke factoren waarom afvallen niet lukt ter sprake; een instabiele bloedsuikerspiegel, stress, oestrogeendominantie, een trage schildklierwerking en verkeerde voeding. Vandaag: stress.

Carrière maken, een goede moeder zijn, een lieve echtgenote, een geïnteresseerde zus, een zorgzame dochter, even lunchen met die klasgenoot van vroeger, zorgen dat je huis geen chaos wordt, dat er eten in de koelkast staat, tussendoor je ‘socials’ even up-to-date houden, er bij voorkeur uitzien als een #fitgirl… Je raakt al vermoeid als je er alleen al aan denkt!

Niet voor niets wordt een burn-out gezien als een toenemend gezondheidsprobleem. 15% van de vrouwen heeft wel eens een burn-out gehad. En maar liefst 50 tot 75% van alle gezondheidsklachten is stress gerelateerd. Daarnaast wordt 95% van alle hormonale disbalansen veroorzaakt door stress. Stress kan dus van grote invloed zijn op je gezondheid. Maar wat is nu precies de link tussen stress en je gewicht? Dat ga ik je uitleggen in deze blog!

HOE REAGEERT JE LICHAAM OP STRESS?

Deze blog focust zich vooral op mentale stress, maar je lichaam reageert op veel meer vormen van stress zoals uitdroging, overmatig sporten, een lage bloedsuikerspiegel, allergieën, etc. Oké dus stel je ervaart een stress situatie, in dit geval gaan we even uit van emotionele stress. Hier kennen we allemaal wel een voorbeeld van. Vervolgens maken de bijnieren het hormoon cortisol aan na een seintje van de hypofyse in de hersenen. Cortisol is van invloed op de glucosehuishouding, in simpelere bewoording; het reguleren van je bloedsuikerspiegel. En zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen is die belangrijk voor het verliezen van gewicht! De belangrijkste functies van cortisol zijn; het laten stijgen van je bloedsuikerspiegel (deels door het afbreken van eiwitten), het onderdrukken van het immuunsysteem en het afremmen van ontstekingen. Daarnaast speelt cortisol ook een belangrijke rol bij je dag- en nachtritme. Wanneer de stress geweken is, maken je bijnieren geen grote hoeveelheden cortisol meer aan. Het feedback systeem van het lichaam zorgt hiervoor.

MAAR WAT IS DAN DE RELATIE MET JE GEWICHT?

Wanneer je chronisch gestrest bent, maakt je lichaam dus constant hogere hoeveelheden cortisol aan. Met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel constant iets te hoog is, wat er voor zorgt dat je cellen minder goed reageren op insuline en er waarschijnlijk meer insuline in je bloed bevindt. Dit leidt tot meer vetopslag en meer zin in zoetigheid door een instabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast is je lichaam niet bezig met vet verbranden wanneer het telkens onder stress staat en er veel insuline in je bloedbaan circuleert. Ook leiden hoge cortisolspiegels er uiteindelijk voor dat je schildklier, een belangrijke hormoonklier voor je stofwisseling, minder schildklierhormonen af gaat scheiden waardoor je stofwisseling vertraagt. Omdat cortisol ook je eiwitten afbreekt krijg je te maken met afname van spiermassa. Langdurig hoge cortisolspiegels zijn zelfs van invloed op je geslachtshormonen waardoor deze uit balans kunnen raken. Maar hierover meer in mijn volgende blog!;)

Natuurlijk zijn er ook vrouwen die juist gewicht verliezen bij stress, elk lichaam heeft zo zijn eigen overlevingsstrategie. Maar één ding hebben we gemeen; langdurige stress is voor niemand gezond! Zoals je ziet is het voor gewichtsverlies dus belangrijk om je cortisolniveaus, en dus je stresslevels, in toom te houden.

Hoewel dat in de 21e eeuw nog niet zo gemakkelijk is, kom je al een heel eind door je grenzen aan te geven, ‘nee’ te durven zeggen, voldoende te slapen, genoeg te bewegen en gezond te eten. En pak af en toe een yogalesje mee, ga de natuur in en leef wat meer in het nu;)!


Denk je na het lezen van deze blog, dat je hier meer over wilt weten, neem dan contact op met me voor een gratis intakegesprek.

www.jhhormonen.nl

JH LIfestyle & hormones - Velserbroek

bottom of page