top of page

Oestrogeendominantie & lovehandles...Oestrogeen… wát? In deze blog ga ik je alles uitleggen over oestrogeendominantie en de relatie met je lovehandles. Bij oestrogeendominantie heb je een relatief teveel aan oestrogeen ten opzichte van progesteron. Wanneer de hormonen oestrogeen en progesteron in balans zijn heb je een regelmatige menstruatiecyclus waarbij je weinig klachten ervaart, je slaapt goed en voelt je je emotioneel in balans. Maar als ze uit balans zijn…

In deze vijfdelige reeks laat ik je zien dat ‘elk pondje gaat door het mondje’ echt niet altijd geldt! Vanuit mijn expertise als hormooncoach breng ik vijf belangrijke factoren waarom afvallen niet lukt ter sprake; een instabiele bloedsuikerspiegel, stress, oestrogeendominantie, een trage schildklierwerking en verkeerde voeding.


OESTROGEEN EN PROGESTERON

Zowel oestrogeen als progesteron zijn belangrijke vrouwelijke hormonen. Oestrogeen is betrokken bij meer dan 400 lichaam- en hersenfuncties. Haar werking kan dus eigenlijk niet in een notendop samengevat worden. Maar, kort door de bocht is oestrogeen verantwoordelijk voor ons vrouwelijke uiterlijk, onze vruchtbaarheid, stevige botten en een goede doorbloeding van de hersenen. Progesteron zorgt voor een goede innesteling van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies, het verbetert de kwaliteit van slaap en zorgt voor een gevoel van emotioneel welzijn. Deze twee hormonen wisselen elkaar gedurende de cyclus af. Tijdens de overgang neemt de productie van beide hormonen langzaam af, waardoor overgangsklachten kunnen ontstaan.

Het evenwicht tussen beide hormonen kan door verschillende redenen verstoord worden. Een tekort aan progesteron ontstaat bijvoorbeeld wanneer je veel stress hebt. Daardoor ontstaat een teveel aan oestrogeen. Er kan ook een probleem zijn met de afbraak van oestrogenen in de lever, waardoor een teveel aan oestrogeen in het lichaam ontstaat. Wil je hier meer over weten? Lees dan het blog 50% van alle vrouwen heeft last van oestrogeendominantie. Jij ook?.

OESTROGEEN EN AFVALLEN

Maar wat is nu de relatie tussen oestrogeendominantie en je lovehandles? Zowel oestrogeen als progesteron worden in de eierstokken aangemaakt, en in kleinere mate in de bijnieren. Maar, oestrogeen wordt ook aangemaakt door vetcellen. Je raadt het al; meer vetcellen = meer oestrogeen, en andersom! Een teveel aan oestrogeen bevordert vetopslag op je billen en benen. Oestrogeendominantie kan ook de werking van de schildklier belemmeren, waardoor deze trager gaat werken en je stofwisseling vertraagt. Ook dat zorgt ervoor dat afvallen minder makkelijk gaat. 50% van alle vrouwen in het westen heeft oestrogeendominantie. Je herkent het aan deze symptomen:

 • Vasthouden van vocht en gevoelige borsten.

 • Pijnlijke en/of hevige menstruaties

 • Endometriose

 • Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en depressie

 • Vaker hoofdpijn hebben

 • Roder gezicht

 • Haaruitval

 • Een opgezwollen gevoel & moeite met afvallen

 • Vermoeidheid & slapeloosheid

 • Verminderd libido

 • Wazig denken en vergeetachtig zijn

 • Vleesbomen (myomen)

ZO KOM JE VAN OESTROGEENDOMINANTIE AF (EN KUN JE WEER AFVALLEN!)

Nu je weet hoe oestrogeendominantie kan ontstaan is natuurlijk de volgende vraag; hoe kom ik er weer vanaf?! Ik geef je een aantal belangrijke tips bij oestrogeendominantie:

 • De lever speelt een belangrijke rol bij de afbraak van oestrogenen. Ondersteun je lever door minimaal 400 gram aan gevarieerde groente per dag te eten.

 • Voedingsvezels verhogen de uitscheiding van oestrogenen. Meer vezels eten kan het oestrogeengehalte dus verlagen.

 • Een chronisch hoog insulinegehalte verhoogt het gehalte van oestrogeen. Lees meer over insuline in mijn eerste blog in deze serie.

 • Verminderen van xeno-oestrogenen door natuurlijke huid- en haarproducten en BPA-vrije flessen te gebruiken.

 • Probeer niet teveel te stressen omdat hierdoor de verhouding progesteron ten opzichte van oestrogeen verstoord kan raken. Lees meer over de invloed van stress op je gewicht in mijn tweede blog in deze serie.

 • Beperk je alcoholinname

 • Doe aan krachttraining


Oestrogeendominantie is vervelend en kan voor veel klachten zorgen. Door deze tips op te volgen voel je je snel beter en raak je ook die love handles eindelijk kwijt.


Wil je meer informatie over oestrogeendominantie en hulp om dit aan te pakken, maak dan via mijn site een afspraak voor een gratis intakeconsult.

www.jhhormonen.nl

JH Lifestyle & hormones - Velserbroek


bottom of page